Baxter este robotul care îți poate citi gândurile [VIDEO]
Cercetătorii de la MIT se folosesc de inteligența artificială și de mecanismele de învățare automată pentru a educa un robot să răspundă comenzilor mentale.
Roboții creați pentru a îndeplini sarcini uzuale, sau pentru a lucra într-o fabrică la o linie de asamblare sunt la ordinea zilei. Cercetătorii fac mai mereu progrese în această zonă a roboticii –mașinăriile devin mai complexe, mai abile și reușesc să ducă sarcinile la îndeplinire într-un ritm mai rapid. Problema cea mai mare este că acestea, deși sunt capabile, sunt o variantă mult prea costisitoare și învață mult prea lent.
În schimb, Baxter, robotul celor de la Rethink Robotics, este creat ca o alternativă mai flexibilă și mai ieftină, și partea cea ma bună este că această mașinărie poate fi învățată să ducă la îndeplinite aproape orice sarcină repetitivă, conform Wired.
Pentru a-l învăța pe acesta cum să-și facă munca în mod corect, fără a-l tot opri și reprograma, cercetătorii de la MIT au creat un sistem de feedback prin conectarea robotului de creierul instructorului său uman.
Deși gândul că roboții ne-ar putea intercepta gândurile nu poate decât să ne înspăimânte, Baxter nu face decât să identifice o anumită activitate cerebrală care îi indică acestuia că a comis o eroare. Instructorul uman poartă pe cap un monitor electroencefalografic (EEG), iar robotul monitorizează în timp real fluxul de date, căutând un semnal neuronal specific, cunoscut sub denumirea de „potențial de eroare” (ErrPs).
Omul produce instant aceste semnale atunci când creierul detectează comiterea unei erori. Ele sunt suficient de slabe și greu de detectat, iar software-ul care se află la baza robotului trebuie să fie bine calibrat pentru a le putea detecta. Utilitatea acestei tehnici vine din faptul că robotul își poate da seama dacă sarcina pe care trebuie să o ducă la îndeplinire este realizată corect sau nu. Iar detectarea semnalului ErrPs îi permite lui Baxter să își corecteze greșeala într-un interval de timp de zece milisecunde.
Cercetătorii sunt încrezători că pe baza acestei tehnici pot învăța un robot să îndeplinească sarcinile cu 90% acuratețe, lucru care nu face decât să reducă timpul care le ia mașinăriilor să învețe cum să realizeze o acțiune nouă. Iar pentru cei 10% rămași, specialiștii o să se folosească de tehnica mai sus descrisă, modalitate prin care roboții se pot consulta cu instructorul uman înainte de a realiza o acțiune de a cărei corectitudine nu sunt siguri.